Dierfysiotherapie kan in principe bij elk dier worden toegepast. Twijfelt u of dierfysiotherapie bij uw dier mogelijk is, neem dan gerust contact op. Graag overleg ik telefonisch met u of dierfysiotherapie de juiste keuze is. Als het voor het dier makkelijker is dat ik naar u toe kom, dan kan een eventuele behandeling ook plaatsvinden bij u thuis.
Intake-gesprek
Een eerste afspraak duurt meestal 60-90 minuten en bestaat uit een intake-gesprek, een onderzoek en een korte behandeling. Tijdens het intake-gesprek mag uw dier rondlopen. Dit geeft mij informatie over de manier van bewegen en het gedrag. Hierna doe ik een ‘inspectie van stand’, waarbij ik let op de bouw en de houding van uw dier en controleer op zwelling, temperatuur en bespiering. Tevens benoem ik eventuele andere opvallende dingen. Dan volgt de ‘inspectie van bewegen’. Hierbij beoordeel ik de beweging van de rug en de gang van uw dier.
Functieonderzoek
Vervolgens doe ik het functieonderzoek van de gewrichten, bandstructuren en bespiering van wervelkolom en extremiteiten. Ik beoordeel de symmetrie tussen de linker- en rechterzijde, het bewegingsverloop en –eindgevoel van de gewrichten, de spierspanning en –lengte, en pijn. Als ik een neurologisch probleem vermoed, dan voer ik ook een neurologisch onderzoek uit. Na dit uitgebreide onderzoek kom ik tot een conclusie en bepaal ik de fysiotherapeutisch behandelbare aspecten. Het behandelplan op korte en langere termijn baseer ik op een combinatie van het veterinair onderzoek en mijn eigen bevindingen.
Tijdsduur
Dieren zijn in staat om snel op dierfysiotherapie te reageren en hebben over het algemeen minder behandelingen nodig dan een mens met vergelijkbare klachten. Een reguliere behandeling duurt minimaal 60 minuten.
Bewegen is essentieel voor een dier, uw dier moet dit probleemloos en pijnvrij kunnen doen.