Medical taping is ontstaan in de jaren 70. Sinds 1998 wordt medical taping in Nederland toegepast bij mensen en sinds 2014 bij dieren. Medical taping voor dieren is dus een vrij nieuwe techniek.
Voor dieren gebruik ik niet dezelfde tape als voor mensen. De lijm op de dierentape is anders waardoor de tape goed op de haren blijft zitten en geen irritatie geeft of lijmresten achterlaat. De tape heeft ademende en elastische eigenschappen. Deze tijdelijke 'tweede huid' ondersteunt de spieren, gewrichten en de werking van de lymfeklieren, waardoor functieverbetering optreedt en de mobiliteit wordt vergroot.
Spieren hebben niet alleen invloed op de bewegingen, maar ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed werken, kan dat resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Het zijn Medical Tapes die blessures door overbelasting helpen voorkomen en daarnaast heel subtiel bepaalde bewegingen bijsturen dan wel corrigeren.
Het is nog een beetje wennen om uw dier met fel gekleurde tape te zien lopen, maar tegenwoordig zien wij dit steeds vaker. Voor dieren heb ik ook een minder opvallende zwarte tape. Taping werkt bij dieren zeker zo goed als bij mensen.