Dierfysiotherapie


Dierfysiotherapie

In 1992 is dierfysiotherapie door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij officieel erkend als paraveterinair beroep. Dierfysiotherapie is geen alternatieve geneeswijze. Dierfysiotherapie mag alleen worden uitgeoefend door fysiotherapeuten die de gespecialiseerde opleiding gevolgd hebben, te weten 4 jaar humane fysiotherapie (HBO) en daarna 2 jaar de post-HBO opleiding dierfysiotherapie in Barneveld.

De fysiotherapeut is gespecialiseerd in het houdings- en bewegingsapparaat. Hieronder vallen alle botten, gewrichten, banden, pezen, spieren, de wervelkolom en het zenuwstelsel. Tegenwoordig heeft elke topsporter of sportclub een eigen fysiotherapeut in dienst, waarom zouden onze dieren dit niet verdienen. Fysiotherapie is geen luxe of een extraatje. Net als bij mensen kan dierfysiotherapie wel degelijk helpen om uw dier met minder pijn door het leven te laten gaan of zelfs pijnvrij.

Als het dier een klacht heeft, behandelt de dierenfysiotherapeut altijd op verwijzing van de dierenarts. Wanneer de eigenaar zonder tussenkomst van de dierenarts een afspraak met mij maakt, neem ik zelf contact op met de dierenarts om te overleggen en om gegevens uit te wisselen.

Dieren kunnen echter ook preventief behandeld worden, dit kan wel zonder tussenkomst van een dierenarts. Het dier heeft dan eigenlijk geen duidelijke klacht, maar de eigenaar wil graag weten of het lekker in zijn vel zit. Dit zie ik vooral bij dieren die in de sport lopen. Er wordt hierbij soms erg veel van het dier gevraagd en net als bij sporters is het dan fijn als er zo nu en dan een check up is. Bij preventieve zorg geldt, dat ik verwijs naar de dierenarts als ik iets constateer waar de dierenarts naar moet kijken.